Dick van Driel na een jaar als CEO van IBIS Power: Een terug- en vooruitblik

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat Dick van Driel het stokje overnam als CEO van IBIS Power. Een veelbewogen jaar, kunnen we wel stellen. Daarom grepen we dit jubileum met beide handen aan als kans om samen met Dick eens terug- en vooruit te blikken.

De initiële uitdagingen zeggen vaak veel over de staat waarin het nieuwe leiderschap een bedrijf aantreft. Vertel eens, wat waren de grootste uitdagingen die je tegenkwam in de eerste maanden als CEO van IBIS Power?

 “Het bedrijf miste duidelijk een balans tussen strategie, marketing, commercie en financiën. Zo hadden we te weinig écht passende projecten in portefeuille, een haperende commerciële aanpak, een cashflow die door onze eigen leveringsvoorwaarden gebukt ging onder de ballast van voorfinancieringen en we hadden te maken met een behoorlijke schuldenlast. Er werd zeker veel ondernomen om commerciële tractie te krijgen, maar er werd onvoldoende gericht onderzocht voor wie PowerNEST nu echt dé oplossing is. Het was als schieten met hagel in plaats van met scherp. Er was bovendien nauwelijks tijd om me voor te bereiden, het was echt ‘hit the ground running’.”

Genoeg te doen dus. Hoe heeft jouw achtergrond en ervaring bijgedragen aan de aanpak bij IBIS Power?

“In de loop der jaren heb ik geleerd bedrijven terug te brengen naar de basis. Naar buiten gericht betekent dit scherp krijgen wat nu écht relevant is en voor wie. Intern betekent dit het wegnemen van heilige huisjes en achterhaalde conventies. Hiërarchie helpt zelden en efficiëntie is mooi, maar effectiviteit is beter en daadkrachtiger.”

Dat vroeg, gezien de uitdagingen, om een aardige ommezwaai in korte tijd. Wat zijn de belangrijkste veranderingen die je hebt doorgevoerd sinds je begon?

“Allereerst de cultuur, die snakte naar een flinke dosis realisme. Zeg wat je gaat doen en doe vervolgens wat je gezegd hebt, zowel buiten als binnen het team. Durf ‘nee’ te zeggen en besteed geen tijd aan luchtkastelen. Ook wat betreft sales is er veel veranderd. Direct Sales doen we alleen nog in Nederland en België. Daarbuiten hebben we een partnerprogramma op basis van een licentieovereenkomst opgezet. Zo zoeken we internationaal naar lokale kennis van wetgeving, vergunningen, constructie en logistiek in plaats van alles zelf te willen doen en weten. Onze marketing is nu gericht op ingekaderde klantprofielen en onze productaanpak is gestandaardiseerd om schaalbaarheid te bevorderen en kosten te verlagen. Tot slot hebben we de business cases van onze projecten grondig herzien: we kijken niet meer alleen naar productie- en installatiekosten versus energieopbrengsten, maar we nemen nu ook nadrukkelijk de positieve invloed mee die PowerNEST heeft op de waarde van het vastgoed, de huurwaarde en grondwaarde. Daarmee verdient het systeem zich in veel kortere tijd terug.”

Dat lijkt me best wel even aanpassen. Hoe reageerde het team op de veranderingen en ontwikkelingen onder jouw leiding?

 “Positief! Het is een fijn team met hardwerkende, geëngageerde en integere mensen. We hebben vrij snel een werkwijze met OKR’s (Objectives & Key Results) ingevoerd. Gezamenlijk bepalen en dragen we doelen waarbij ieder teamlid als individueel creatief eigenaar bijdraagt met zijn of haar expertisegebied.”

Welke resultaten in de prestaties van IBIS Power zijn er na de veranderingen van afgelopen jaar te zien?

“De grote schuldenlast is in een jaar tijd teruggebracht naar normale proporties. We zijn nog niet helemaal schuldenvrij, maar het scheelt niet veel. Daarnaast is de salesfunnel nu realistisch en zijn de kosten beheersbaar. Toekomstige projecten zijn op een gezonde manier ingericht, met een zeer beperkte noodzaak voor voorfinanciering. Maar het belangrijkste: IBIS Power heeft zichzelf opnieuw uitgevonden, de activiteiten gestroomlijnd en we hebben weer focus op de zaken waar het om moet gaan.”

Is er een initiatief in het bijzonder dat omwille van het resultaat het benoemen waard is?

“We hebben veel zaken opnieuw ingericht, maar de meest omvangrijke verandering is het project PowerNEXT: een totale herijking van PowerNEST. Nieuwe, lichtere en eenvoudigere constructies, sterkere en stillere turbines, een nieuwe opbouw van de businesscases en bredere architectonische toepassing.” 

Hoe werden de innovaties en veranderingen binnen IBIS Power door de markt ontvangen?

“De ontvangst was positief! PowerNEST is lichter, stiller, sterker, goedkoper en dus eerder terugverdiend. Onze nieuwe marketingstrategie richt zich bovendien op relevante partijen, wat resulteert in aantoonbaar goede feedback en een toegenomen interesse vanuit de markt, binnen de doelgroepen.”

Een mooi signaal dat IBIS Power op de goede weg zit. Zijn er ook nieuwe strategische partnerschappen gevormd die dit bevestigen en hoe dragen ze bij aan het resultaat?

“Om de kosten en opbrengsten van een project in te schatten, maken we gebruik van onze eigen Powerscan software. Om hier de verdieping met échte financiële kennis van stads- en gebiedsontwikkeling in aan te brengen, werken we samen met financieel-economisch adviesbureau Stadkwadraat. Voor innovatie, vooral op het gebied van Computational Fluid Dynamics (CFD), zetten we een samenwerkingsverband op met de Technische Universiteit Eindhoven.”

 Al met al een terugblik om trots op te zijn. Tijd om onze blik op de toekomst te richten. Wat zijn de doelstellingen voor IBIS Power in het komende jaar?

“Dit is een transitiejaar voor ons. We laten onze oude werkwijze los na het opleveren van de huidige projecten en omarmen vanaf de komende projecten onze nieuwe werkwijze.”

Hoe zie je de rol van IBIS Power in de snel veranderende duurzame energiemarkt evolueren? 

“We vragen ons constant af welk productportfolio we willen nastreven; wie onze producten afneemt en vooral waarom en wat daarbij de trends in de markt zijn voor de komende 1 tot 3 tot 5 jaar. We proberen ons steeds proactief voor te bereiden op deze trends. Zo kunnen we een uniek plekje in de markt veroveren. Ons systeem is niet voor iedereen geschikt, maar voor een deel van de markt is het een unieke oplossing waar andere oplossingen tekortschieten.” 

Een bijzondere positie om in te verkeren. Welke technologische innovaties of nieuwe producten kunnen we in de nabije toekomst verwachten, zodat deze unieke positie behouden blijft?

 “Je moet met een holistische blik kijken naar het speelveld; combinaties van technologieën zijn de toekomst. Technologische vooruitgang in één toepassing stimuleert anderen om een been bij te trekken in de ontwikkeling van hun product. Zo kan energieopwekking niet zonder opslag. We kijken daarom momenteel specifiek naar de toepassing van nieuwe soorten elektrische batterijen en warmtebatterijen met hoog rendement.”

Hoe gaat IBIS Power om met concurrentie in de energiesector?

“Vooralsnog hebben we nauwelijks concurrentie in ons specifieke deel van de markt. Hoewel concurrentie ontwikkeling en innovatie kan stimuleren, levert samenwerking op dit moment meer op.”

Wat zie je als de grootste uitdaging voor de duurzame energie-industrie in de komende vijf jaar?

“De overtuiging blijven volgen dat de energietransitie de enige weg voorwaarts is. Verslappen is simpelweg geen optie.” 

Dan zijn we alweer aangekomen bij de laatste en misschien wel meest belangrijke vraag. Wat is jouw persoonlijke visie voor de toekomst van IBIS Power?

 “We zijn nu op de goede weg, maar kunnen nog sneller, beter, krachtiger en innovatiever worden. Samenwerking met grotere bedrijven is voor ons cruciaal, zonder dat we onze eigenwijze ‘kick-ass attitude’ verliezen. Versnelling door wederzijdse ondersteuning en groei. Dát is voor ons belangrijk.”

Vorige
Vorige

PowerNEST op Stadskantoor Fruitweg in Den Haag geopend 

Volgende
Volgende

Vijfde en laatste PowerNEST module geïnstalleerd op gemeentegebouw aan de Fruitweg in Den Haag