Veelgestelde Vragen
We krijgen regelmatig vragen, en dat is niet gek: als klant wil je graag weten waar je aan toe bent, juist met nieuwe technologie. Daarom zetten wij de meest voorkomende vragen op een rijtje. Klik op een onderwerp in het overzicht of scroll naar beneden voor alle vragen. Zit uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op.
Over de opwek van PowerNEXT
-
De totale hoeveelheid energie-opwek van een PowerNEXT hangt af van de locatie, de oriëntatie, de dakhoogte, de vorm van het gebouw, de grootte van het dak en de of er veel omliggende bouw is. Aan de hand van de grootte en oriëntatie van het dak bepalen we hoeveel modules met zonne- en windenergie het beste op het dak passen. We hebben geavanceerde software ontwikkeld om de potentie voor opwek van zonne- en windenergie in te schatten, rekening houdend met de plaatselijke omstandigheden. Als er nog meer precisie in de voorspelling gewenst is, kunnen we een zonne- en/of windmeter op het dak plaatsen. Bovendien kunnen we het gebouw simuleren in Computational Fluid Dynamics (CFD)-software, om nog fijnmaziger de interactie tussen het gebouw en de windstromingen te voorspellen.
-
Als er geen wind is, is er meestal wel zon. Als er geen zon is, is er vaak wel wind. Daarom combineren wij zonne- en windenergie in één geïntegreerde modulaire oplossing. Het hele jaar door vullen wind en zon elkaar aan. Denk aan de avondbries en middagzon, maar ook aan winderige wintermaanden en zonnige zomers. De wind en zon zijn vaak het sterkst aan de kust, op eilanden en de wind op gebouwen met meerdere verdiepingen. Ook al voelt u de wind niet op straatniveau, meestal staat er op het dak toch een aanzienlijke hoeveelheid wind. Op dag- en jaarbasis zorgt de combinatie van wind en zon dat PowerNEST vrijwel continu energie opwekt.
-
Nee, PowerNEXT wekt niet evenveel op als de grote windmolens die je in on- of offshore windparken ziet. Deze technologieën richten zich op een andere economische schaal en kunt u daarom niet vergelijken. Zo’n grote windmolen kunt u niet midden in een stad plaatsen en het heeft ook geen zin om een PowerNEST op een grote windmolenpaal te plaatsen. Om een idee te geven van het verschil in schaal:
Een grote windturbine met een vermogen van 3 megawatt [GE, 2018] heeft een rotordiameter variërend van 130 tot 137 meter met een masthoogte van 110 tot 164 meter (vergelijkbaar met een gebouw van 55 etages of de Maastoren in Rotterdam). De opwek van zo’n turbine wordt geschat op ongeveer 6000 megawattuur per jaar met een kostprijs van ongeveer 7 miljoen euro en een voorbereidingstijd van 7 jaar, voornamelijk door de lange vergunningsprocessen. Daarnaast is het onderhoud van zo’n grote windturbine moeilijk te organiseren en kostbaar.
PowerNEXT heeft een wind interactie-oppervlak van 7,2 × 4,8 meter en is met een oppervlakte van 34,6 m² zo’n 426 keer kleiner dan het wiekoppervlak van een 3 megawatt windturbine. PowerNEXT wordt direct op een gebouw geplaatst en kan ook gemakkelijk worden bereikt voor bediening en onderhoud. De stroomopbrengst zal niet hetzelfde zijn als de on- en offshore windturbines, maar de kosten liggen ook veel lager. Bovendien bieden windmolens niet de extra voordelen van PowerNEXT, zoals een langere levensduur van het dakmembraan, een architectonisch aantrekkelijke toevoeging op uw dak, lagere en zekere energiekosten en de mogelijkheid om (op termijn) onafhankelijk te zijn van het energienet.
De conclusie? Het is dus onmogelijk om deze twee technologieën met elkaar te vergelijken, het één zal bij een bepaalde schaalgrootte een betere keuze zijn dan het ander.
-
Steden en stedelijke omgevingen hebben lagere windsnelheden en veel turbulentie als gevolg van de vele obstructies (gebouwen, bomen, enz.). Bovendien heeft de wind de neiging om ver over het dak te waaien, verder dan de geïnstalleerde windturbine vaak geplaatst wordt. Hierdoor wordt de minimaal nodige windsnelheid voor energie-opwek vaak niet eens gehaald. Dit heeft de kleine windturbine-industrie een slecht imago gegeven.
PowerNEXT is speciaal ontworpen om deze beperkingen te overwinnen. Het vangt op een slimme manier windstromen via de gevel op en versnelt ze voor ze de intern geplaatste turbine bereiken. Metingen hebben aangetoond dat de turbine al energie begint te produceren bij een windsnelheid van 2 meter per seconde (7,2 km per uur). Deze windsnelheid is bijna altijd wel aanwezig op een dak. Bovendien is PowerNEXT ontworpen om de turbulentie te verminderen, waardoor de totale het proces van wind in energie omzetten veel efficiënter wordt. Hierdoor is PowerNEXT bijzonder effectief in de stedelijke omgeving.
-
We leveren PowerNEXT met technologie met de beste prijs-kwaliteitverhouding die momenteel beschikbaar is. Dit beoordelen onze specialisten op basis van directe kosten, levensduurkosten (CAPEX, OPEX), kwaliteit, efficiëntie, veiligheid, betrouwbaarheid van leveranciers en beschikbaarheid. Turbines of turbine-onderdelen moeten na 20 jaar worden vervangen, zonnepanelen na 20 tot 25 jaar en de structuur van PowerNEST gaat zelfs 50 jaar mee. Het rendement van de zonnepanelen vermindert in de loop der tijd met ongeveer 0,6% per jaar. Met IBIS Power’s onderhoudsplan bieden we aan om de rendementen te blijven monitoren en vervangingen en upgrades voor te stellen wanneer ze de output kunnen verbeteren. Met de huidige snelheid van ontwikkelingen van zonnepanelen en windturbines, kan PowerNEXT eigenlijk alleen maar beter worden.
-
Of u van het elektriciteitsnet af kunt, hangt van een aantal zaken af. Kan PowerNEXT voldoende stroom opwekken om in de energiebehoefte te voorzien, ook bij pieken in het verbruik? Is er een mogelijkheid om de opgewekte stroom direct lokaal te gebruiken of (tijdelijk) op te slaan? Wat in ieder geval zeker is, is dat lokale opwek van zonne- en windenergie het een stuk eenvoudiger maakt om van het elektriciteitsnet af te gaan. Dit omdat de continu opwek maakt dat er minder batterijcapaciteit nodig is, immers hoeft het risico van energieonderbrekingen minder te worden ondervangen. Ons team kan de situatie van het gebouw bestuderen om de mogelijkheden te onderzoeken voor een off-grid systeem.
-
Onze software monitort continu de energieoutput en bewaart de gegevens die het rendement bepalen. Op elk moment van de dag, vanaf de eerste rotaties van de turbine. Data als het opgewekte vermogen van de modules, de zonne- en windomstandigheden en de rendementen.
-
De kosten van een PowerNEXT dakinstallatie zijn afhankelijk van de grootte, het aantal en soort modules en de plaats van de installatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor het dak te bekijken. Wanneer PowerNEXT mogelijk lijkt, maken we een inschatting van het opwekpotentieel en schatten we de hardwarekosten voor de voorgestelde installatie. De hardware omvat alles van balken, tot panelen, turbines, kabels en omvormers. Lijkt de inschatting u interessant? Dan doen we, tegen betaling, een gedetailleerde haalbaarheidsstudie, specifiek voor het gebouw. Na akkoord op de in de haalbaarheidsstudie voorgestelde installatie reserveren we officieel de materialen en volgt er een vooruitbetaling.
-
Denkt u een geschikt dak te hebben voor PowerNEXT? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bekijken. Wanneer PowerNEXT mogelijk lijkt, maken we een inschatting van het opwekpotentieel en schatten we de hardwarekosten voor de voorgestelde installatie. De hardware omvat alles van balken, tot panelen, turbines, kabels en omvormers. Lijkt de inschatting u interessant? Dan doen we, tegen betaling, een gedetailleerde haalbaarheidsstudie, specifiek voor het gebouw. Na akkoord op de in de haalbaarheidsstudie voorgestelde installatie reserveren we officieel de materialen en volgt er een vooruitbetaling.
-
PowerNEXT is een uniek product, ontwikkeld in 2012 en wereldwijd gepatenteerd door IBIS Power. Komt u producten tegen die er hetzelfde uitzien, dezelfde beloofde prestaties hebben, maar niet ons merk of label dragen? Dan is het niet de door ons ontwikkelde high-end technologie en kunt u niet uitgaan van onze veiligheidstests, optimalisatie en prestaties.
-
In de meeste landen is er een subsidiepot of andere overheidssteun om te investeren in de verduurzaming van jouw gebouw, de opwek van (lokale) duurzame energie. Subsidieregelingen veranderen vaak in de loop der tijd en kennen vaak ingewikkelde voorwaarden en anvraagprocessen. In Nederland zijn er de SDE++, PCR regeling, netmetering en andere regelingen om de duurzame investeringskosten te verlagen of het rendement op de investering te verhogen. Al deze subsidies zijn in principe op PowerNEXT van toepassing, maar toekenning van de subsidies is afhankelijk van het type gebouw, de omvang van de installatie, het geschatte rendement, het energieverbruik en de stroomaansluitingen. Zodra je met IBIS Power een project aangaat, zullen we samen kijken wat de beschikbare subsidies zijn om de verduurzaming van je gebouw financieel nòg aantrekkelijker te maken.
-
Afhankelijk van de tijd die nodig is voor de vergunning en de mogelijkheden rond het gebouw voor installatiewerkzaamheden, kan PowerNEXT vanaf 4 maanden na de officiële reservering en vooruitbetaling worden geleverd.
Over de kosten en aanschaf van PowerNEXT
-
PowerNEXT bestaat uit hoek- en middenmodules van 7,2 × 7,2 meter met frames met zonnepanelen en/of windturbines. De interne staalstructuur en het bekledingsmateriaal zijn voor elke module verschillend. In totaal is het verdeelde gewicht vergelijkbaar met 10 cm water op het dak (± 100 kg per m²). Bij al onze projecten vragen we een bouwkundig ingenieur om een controle uit te voeren van de structurele mogelijkheden van het gebouw. Zelfs op de oudste gebouwen die we hebben bekeken, is het gewicht van PowerNEXT nooit een probleem gebleken.
-
PowerNEXT is ontworpen om de dakbedekking niet extra te belasten en steunt uitsluitend op elementen uit de hoofdstructuur van het gebouw. Zo wordt de structurele belasting naar de fundering verlegd. Op deze manier kan PowerNEXT op elk plat dak worden geïnstalleerd. Uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven, onder de vaakst voorkomende gebouwtypes, blijkt dat de fundering in het slechtste geval een belastingtoename van 3% zal hebben. Vaak is dit een te verwaarlozen extra funderingsbelasting. Toch doen we in alle projecten een dak- en gebouwonderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een erkende constructeur die kwalificeert of het gebouw en de constructie de extra belasting en de ontworpen verdeling daarvan kunnen dragen.
-
Vaak vormen antennes en het gevelonderhoudssysteem een belemmering voor plaatsing van (voldoende) zonnepanelen op het dak. Maar niet voor PowerNEXT. We hebben PowerNEXT zo ontwikkeld dat antennes en/of het gevelonderhoudssysteem kunnen worden geïntegreerd zodat u optimaal het dakoppervlak kunt benutten zonder dat de gebruikers van het gebouw er iets op hoeven in te leveren.
-
Jazeker, PowerNEXT heeft zelfs een positief effect op het koelrendement van de airco-installatie. Dat komt omdat het koelsysteem voor de zon wordt afgeschermd. PowerNEXT heeft een hoogte van 4,8 meter, wat een aanzienlijke schaduw voor de airconditioning oplevert. Helemaal als u zich bedenkt dat de windstroom die de turbine verlaat, naar de koelinstallaties worden geprojecteerd. Gemiddeld zou de efficiëntie van de airconditioning op jaarbasis tot ongeveer 10% kunnen verbeteren.
-
Ja, dat kan. De bestaande zonnepanelen kunnen we echter niet hergebruiken in PowerNEXT, omdat we speciale tweezijdige panelen gebruiken waarmee we een bepaalde hoeveelheid energieproductie kunnen garanderen.
-
PowerNEXT is een universeel systeem dat wordt aangesloten op het elektriciteitsnet van het gebouw. Het elektrische systeem is opgesplitst in twee stromen. De eerste is de windgenerator met een aparte regelaar en omvormer. De tweede, voor zonne-energie, is aangesloten op een aparte omvormer. Ten slotte komen ze samen om de elektriciteit te leveren aan een opslagsysteem, het openbare elektriciteitsnet of rechtstreeks aan uw gebouw.
-
Afhankelijk van het land en de stad kunnen bouw- en/of esthetische vergunningen nodig zijn. Meestal wordt hierbij rekening gehouden met de maximale bouwhoogte, overhang, structurele gevolgen, gevolgen voor het milieu – waaronder lawaai of trillingen – en de esthetische gevolgen voor de buurt of het stadsaanzicht, zoals het uiterlijk, de samenstelling, aanpassingen en kleur. De meeste van deze punten behandelen we preventief in een kant-en-klaar dossier voor aanvraag van vergunningen met berekeningen, tekeningen en rapporten. De verwerkingstijd van een vergunning verschilt per stad.
-
In theorie kan PowerNEXT op elke dakhoogte geïnstalleerd worden. Wat belangrijk is, is dat de wind niet door omliggende bomen of gebouwen wordt afgevangen. De minimale hoogte om PowerNEXT toe te passen in bebouwd of stedelijk gebied is vijf bouwlagen of 15 meter. Dit is de hoogte die nodig is om boven de meeste omringende bomen en gebouwen uit te kunnen komen en de grootste windstroom opgevangen wordt met de minste turbulentie. Op afgelegen plaatsen, eilanden en in kustgebieden is de minimumhoogte kleiner omdat de windstromen daar meestal veel hoger zijn, ze minder door omliggende bebouwing worden afgevangen en daarmee voldoende potentie bieden voor PowerNEXT.
-
Er is geen hoogtelimiet om PowerNEXT op het dak te plaatsen. Voor nieuwbouw kan de torenkraan die gebruikt wordt voor de bouw ook gebruikt worden om PowerNEXT op het dak te hijsen. Voor bestaande gebouwen is een mobiele kraan de beste optie. Mobiele kranen kunnen tegenwoordig zelfs tot 192 m hoogte bereiken. Kranen worden duurder naarmate ze hoger kunnen reiken en ze moeten daarnaast voldoende plaats en werkruimte hebben. Voor de hoogste gebouwen zou plaatsing per helikopter daarom overwogen kunnen worden.
Over de technische installatie en de geschiktheid van daken
-
PowerNEXT wordt geleverd met een onderhoudsplan om de prestaties en de levensduur van de installatie te borgen. Alle onderhoudswerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd zonder extra middelen, zoals steigers. Zo blijven de kosten laag en de installatie zeer efficiënt. We hebben alle veiligheidsmaatregelen en looppaden geïntegreerd in onze modules voor optimale toegang tot de installatie. De diversiteit van gebouwstructuren en installaties maakt elke onderhoudsbeurt tot een individueel geval, maar we hebben de structuur zó ontworpen dat deze onderhoudsaanpak bij het merendeel van platte daken past.
-
De gecombineerde modules van PowerNEXT zijn ontworpen om het dak volledig te bedekken en houden de UV-straling van de zon weg. Hierdoor zal de dakbedekking tijdens de levensduur veel minder slijten. Bovendien ontstaat de meeste schade aan de dakbedekking in de zomer. Bijvoorbeeld wanneer het een warme dag is en er plotseling een onweers- of hagelbui losbarst. Op zo’n moment daalt de temperatuur van het dakoppervlak in zeer korte tijd drastisch. Deze temperatuurschok zorgt ervoor dat verouderde dakbedekking scheurt, met lekkages tot gevolg. PowerNEXT voorkomt dit soort schade omdat het de temperatuurdalingen vertraagt en zo dus de levensduur van dakbedekking verlengt. Wanneer de dakbedekking aan vervanging toe is, is het dak overal nog steeds goed bereikbaar.
-
PowerNEXT is ontworpen voor en beschermd tegen corrosieve omgevingen zoals kustgebieden en eilanden. Afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden kan de staalconstructie dubbel worden gegalvaniseerd of worden gecoat met C4 tot C5 coatingnormen. Andere onderdelen zijn gemaakt van aluminium en bestaan uit corrosiebestendige legeringen en composietonderdelen.
-
We werken met lokale, professionele installatiepartners, opgeleid om onderhoud uit te voeren en problemen op te lossen. De technologische componenten zijn verzegeld. We raden dan ook ten zeerste aan om geen ongetraind bedrijf in te schakelen, omdat de garantie vervalt wanneer ons zegel verbroken wordt. We zullen uw installatie gedurende het eerste jaar continu monitoren en ook daarna blijven monitoren als u een onderhoudsplan bij IBIS Power afsluit. Zelfs wanneer u niet doorhebt dat er iets mis is, hebben we vaak ons onderhoudsteam er al naartoe gestuurd om het op te lossen.
-
PowerNEXT is ontworpen volgens de Eurocode-voorschriften voor belasting en veiligheid van constructies. Deze bouwcode is zeer vergelijkbaar met internationale bouwcodes. De turbine is uitgerust met elektrische en mechanische veiligheidssystemen om schade aan de turbine en de unit zelf te voorkomen. De remmen worden geactiveerd bij hoge windsnelheden van 18 meter per seconde (65 km per uur) door een geïntegreerd reactiesysteem. De maximumsnelheid die de turbines in PowerNEXT kunnen weerstaan is 60 meter per seconde (216 km per uur of orkaancategorie 3-4). De PowerNEXT-structuur is veilig in alle weersomstandigheden en heeft in Nederland al de extreemste storm in 50 jaar doorstaan, op 3 januari 2018. Omdat PowerNEST uit een stalen structuur bestaat, vormen aardbevingen, orkanen en tyfoons geen grote technische uitdagingen.
-
PowerNEXT moet worden geclassificeerd volgens de voorschriften voor regio’s die gevoelig zijn voor orkanen en tyfoons. Academici hebben PowerNEXT bestudeerd en hebben de conclusie getrokken dat het geen grote uitdaging is om PowerNEXT veilig te maken voor gevaarlijke weersomstandigheden. Voornamelijk omdat de hoofdstructuur bestaat uit stalen en aluminium onderdelen. De zonnepanelen en turbines zijn volgens Nederlandse, Amerikaanse en Japanse veiligheidsvoorschriften gecertificeerd.
-
PowerNEXT is gecertificeerd voor gebruik in Nederlandse, Amerikaanse en Japanse weersomstandigheden. In noordelijke landen kan de sneeuw de hele winter blijven liggen. Dit zou resulteren in een continu hoge sneeuwbelasting op PowerNEXT. In de basis is PowerNEXT nog niet ontworpen om zo’n hoge sneeuwbelasting te dragen. Wel kan hij gemakkelijk worden aangepast met structureel versterkende maatregelen om grotere belastingen te dragen.
-
Op dit moment hebben we al vier jaar installaties staan in vogelrijke omgevingen zonder slachtoffers. Het probleem van vogel- en vleermuissterfte is alleen aan de orde bij grote windmolens met wieksnelheden van 200 km per uur. Deze kunnen vogels en andere dieren raken wanneer ze passeren. In het geval van PowerNEXT rusten de vogels bovenop de structuur, maar nestelen ze zich er niet in en proberen ook niet door de turbine te vliegen.
Over het onderhoud van PowerNEXT en de veiligheid (bij extreme weersomstandigheden)
-
Het Venturi-effect is het effect van stroomversnelling en drukdaling dat optreedt wanneer een vloeistof of gas door een vernauwd deel van een buis wordt geleid. Dit effect werd voor het eerst gerapporteerd door Giovanni Battista Venturi in 1738 en wordt tegenwoordig gebruikt in turbojets, carburateurs van automotoren, vacuümpompen en nog veel meer toepassingen. PowerNEST maakt gebruik van de grondprincipes van dit effect. Het is echter geen volledig Venturi-principe, maar bestaat uit aanvullende aerodynamische principes. Zo bereikt de windstroom een maximaal geoptimaliseerde interactie met de turbine en het hoogst mogelijke vermogen.
-
PowerNEXT is ontworpen om de windstroom aerodynamisch op te vangen, te geleiden, te versnellen en optimaal te richten op de zonne- en windenergie-opwekkende systemen. Dit heeft nog een extra voordeel. We sturen namelijk de windstroom langs de zonnepanelen. Zo creëren we op een unieke manier windkoeling van de zonnepanelen, wat de efficiëntie van de panelen verhoogt. Het rendement van zonnepanelen daalt namelijk wanneer ze zelf door de zon teveel worden opgewarmd. PowerNEXT vermindert dit probleem, wat leidt tot een verhoging van de jaarlijkse opbrengst van alle zonnepanelen met 10% tot 15%, afhankelijk van de lokale omstandigheden.
-
Een turbine is een door windkracht bewegend voorwerp en zal daarom altijd iets van geluid veroorzaken. IBIS Power heeft gekozen voor turbines die het geluidseffect minimaliseren. Het door de turbine geproduceerde geluidsniveau is afhankelijk van de windsnelheid. Gekwalificeerde partijen hebben geluidsmetingen uitgevoerd. In deze simulaties viel het geluid binnen de strenge akoestische wetgeving en bouwvoorschriften voor woonwijken, vaak in dichtbevolkte stedelijke omgevingen met veel gevelreflecties. Metingen in draaiende installaties concludeerden ook dat er binnen het gebouw niets te horen was. Alleen tijdens een hevige storm was de turbine vanaf het balkon zacht te horen, maar hierbij werd het geluid van de storm zelf veel luider gemeten.
-
Als er onverhoopt iets gebeurt dat dusdanig veel hinder of overlast veroorzaakt om de turbines te laten stoppen met draaien, kunnen we alles op afstand uitschakelen. We proberen dit zoveel mogelijk te vermijden omdat we de turbine liever laten draaien dan in slaapstand te zetten. In het geval dat er een storm voorspeld wordt die de installatie kan beschadigen (code rood), sluiten we de turbines een bepaalde tijd af, als extra veiligheidsmaatregel.
-
De turbine is het enige mechanisch bewegende onderdeel van PowerNEXT. Hij is ontworpen om op een paal van 8 meter te worden geplaatst en in zijn lagering de trillingen minimaal te absorberen. PowerNEXT bevat geen paal, maar een directe bevestiging van de turbines op een stalen structuur met een absorberende basis. Dit minimaliseert de kans dat eventuele trillingen aan het gebouw worden doorgegeven. Er zijn metingen uitgevoerd door externe partijen waarbij nul trillingen werden gemeten in de verbindingsconstructie van het gebouw.
-
PowerNEXT heeft een uitzonderlijk vermogen om windhinder op voetgangersniveau door hoge omliggende gebouwen te verminderen. We ontdekten in onze simulatiestudies dat een vermindering van de windsnelheden met 80% dit belangrijke stedelijk probleem oplost. Het resultaat is dat geluidsoverlast, onveiligheid, vervuilingshaarden, extra luifelkosten en vergunningsproblemen worden opgelost, terwijl het wooncomfort en de waarde van het pand en perceel juist worden verhoogd.